Skriv bedre tekster med de her 21 sublime skriveråd

 

21 sublime skriveråd skriv bedre tekster med 21 sublime skriveråd

Billede: Dustin Lee / unsplash.com

Du kender garanteret til følelsen af, at ordene ikke vil makke ret. Du lever godt nok af at skrive, men alligevel kan du have dage, hvor teksterne driller, og hvor det føles som en kamp at få dit blogindlæg eller din artikel til at sidde lige i skabet.

Hvad gør du?

Du lader dig selvfølgelig inspirere af fagfællers skriveråd til at få sat skub i din egen skriveproces. Jeg har samlet 21 sublime skriveråd fra topprofessionelle journalister og tekstforfattere, som kan hjælpe dig med at komme ud over stepperne med dit tekstarbejde.

Kom i gang

#1 – Inden du kaster dig hovedkulds ud i at hamre løs på tastaturet, skal du gøre dig klart, hvad formålet er med din tekst og hvad du vil opnå.

#2 – Sæt altid din læser i centrum og vær klar i spyttet omkring, hvad din læser skal have ud af dine skriblerier.

#3 Slug Frøen. Det betyder, at du skal lade være med at udsætte tingene. Find ud af, hvad der er det vigtigste, du skal nå, og start med det.

#4 – Det er formidlerens opgave at kommunikere i et sprog, alle kan forstå. Du skal ikke tro, din læser er dum. Det skal være let at forstå. Men der er heller ingen grund til at lave artikler med et lixtal på plus 55. Når du skriver, så prøv at gøre det så simpelt som muligt. Korrekt, men simpelt. Når du bagefter læser teksten igennem, så tænk på, om din mor eller bedstemor kan forstå den.

#5 – Du behøver ikke opfinde den dybe tallerken hver gang, du laver et nyt stykke indhold. Du kan sagtens finde inspiration hos andre, der har behandlet samme emne som dig. Men gør indholdet til dit eget ved at bruge en anden vinkel og lad din tone of voice skinne igennem, så det emmer af dig.

#6 – Hvordan starter du på en ny artikel? Kæmper du først med en overskrift og en rubrik, inden du går i gang med selve brødteksten? Den slaviske tilgang kan være en killer for dit flow. Prøv i stedet at skrive alt det ned, som du ved skal være en del af dit tekst. Så er du i gang, og så skal resten nok komme.

#7 – Hvis du får en skriveblokade, gælder det om at få skrevet så meget ned som overhovedet muligt. Selvom du synes, at det du får kradset ned, virker som den værste gang vrøvl, er det bedre end at sidde og stirre på cursoren, der blinker. På den måde kommer der gang i fingrene og forhåbentlig også hjernen. Når du har fået noget ned på papiret, så kan du altid slette med hård hånd og gemme guldkornene. Det samme gælder, hvis du har en rubrikblokade; vær ikke kritisk – skriv alt ned, du kan komme i tanke om. Til sidst kan du ud fra ti halvdårlige rubrikker sammensætte én god.

#8 – Hvis du har problemer med at skrive indledningen til dit blogindlæg, så kan du bruge PAS-formlen (problem, agitation, solution). Dermed sikrer du dig, at det, du skriver, er relevant, at der er identifikation, og at der er sat noget på spil.

 1. Identificer et PROBLEM
 2. AGITÉR for problemet og uddyb, hvorfor det er relevant for læseren
 3. Præsentér, at der faktisk findes en løsning (SOLUTION)

Et eksempel kunne være:

1 (Problem). Det ER svært at skrive en god indledning til et blogindlæg.

2 (Agitation). Det ved alle, der har prøvet at sidde med en helt blank skærm foran sig og skrevet de første sætninger om og om igen.

3 (Solution). Heldigvis findes der en simpel formel, der får dine indledninger til at fungere hver gang.

#9 – Gå i gang. Skriv for satan. Så kommer det. Det er banalt, effektivt og sandt.

Disponér din tekst

#10 – Gør op med dig selv, hvilken pointe du vil frem med i din tekst. Skriv din hovedpointe op, og oplist dernæst de underpointer, der støtter op om din overordnede pointe. Så er du klar i spyttet og har samtidig foræret dig selv en disposition for din tekst.

#11 – Til de større og mere komplicerede fortællinger, er det en god idé at bruge post-its. Noter de enkelte pointer, som du gerne vil have med i din historie på individuelle papirlapper, som du herefter kan jonglere rundt med på dit skrivebord. På den måde sikrer du, at artiklen bliver sammenhængende og stringent i sin opbygning – og du får nemmere ved at frasortere de elementer, som ikke passer ind i vinklen.

#12 – Skriv underrubrikken/manchetten. Den er vinklen. Derefter skriver du mellemrubrikkerne. De dikterer artiklens opbygning. Så ‘fylder du ud’ med selve artiklen, og til sidst skriver du rubrikken, der highlighter det bedste af alle de ord, du har skrevet indtil da. Bum, et styk skarpt vinklet og velstruktureret artikel er færdig!

Det her skal du for alt i verden undgå

#13 – Tag de kritiske briller på, når du har skrevet din tekst, og lug ud i ordene, så du undgår djævleord. Det vil sige ord, som ikke løfter teksten og giver den værdi.

Eksempel: Indsatsens overordnede mål er involvering af mange forskellige interessenter, der kan fungere som omdrejningspunkt, så organisationen kan få succes.

#14 – Når du skriver journalistisk, skal du som hovedregel undgå påstande, da det vil få din tekst til at fremstå som et udtryk for dine personlige meninger. I stedet skal du gøre din tekst objektiv ved at underbygge den med kilder og gode argumenter.

#15 – Undgå klicheer. Ingen ser den “hvide pil” eller “spredehaglet”. Leg med sproget og opfind selv nye billeder, som tager din læser med på en virtuel rejse.

#16 – Arbejd med dine beskrivelser, så du undgår superlativer som for eksempel smuk, smukkere, smukkest. Hvad du synes er smukt, finder din læser ikke nødvendigvis smukt.

#17 – Undgå verbalsubstantiver, det vil sige udsagnsord, der er blevet til navneord og passiver. Du kan kende mange af dem på, at de slutter på -ing eller -else, f.eks. læsning og forståelse. De skjuler billeder, og hvem der udfører en handling i teksten.

For eksempel bliver sætningen ‘Drengen spiser æblet’ i passiv form til ‘æblet spises’.

Og ‘Det er vigtigt, at vi beskytter truede dyr’ bliver med en verbalsubstantiv til ‘Beskyttelse af truede dyr er vigtigt’

Kæl for dit indhold

#18 – Vær bevidst om hvert et ord, hver en formulering, hver en sætning du skriver. Læseren må aldrig være i tvivl.

#19 – Skriv om det, du brænder for. Indhold bliver virkelig fantastisk, når det er skrevet af én, for hvem emnet er hjerteblod.

#20 – Keep It Simple Stupid! KISS-reglen kan du altid tage i brug, hvis du har svært ved at overskue en tekst, eller du er ved at rode dig ud i nogle alt for lange sætninger.

#21 – Hvis ovenstående skriveråd ikke hjalp dig, så kan du altid lade dig inspirere af Ernest Hemingway, en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige forfattere. “Write hard and clear about what hurts

Du troede, du var færdig, men…. har du husket det her?

 • Læs din artikel højt for dig selv. Så opdager du, om sproget fungerer.
 • Gennemskrivning, gennemskrivning, gennemskrivning.
 • Lav en regel om, at du SKAL skære 10 procent af dine ord væk – TO gange.
 • Gå dine tillægsord igennem og varier dem.
 • Show it, don’t tell it. Skift beskrivelser ud med sproglige ’billeder’.
 • Hvis du har tid, så lad artiklen ligge i en dag og kig på den igen.
 • Lad andre læse din artikel igennem.
 • Tjek, at vinklen stadig holder. Skær overflødige afsnit fra.
 • Lav 25 overskrifter til din artikel, før du vælger den bedste.

Leave a Comment.